вівторок, 19 квітня 2022 р.

 МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИHerbUkr

НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР 
ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ   ТА ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ
ІНЖЕНЕРНО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ У ХМЕЛЬНИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЗКПО 22771726 розрахунковий рахунок 35213073018290,35228273018290

В  ДКСУ м. Київ МФО 820172


E-mail: hm_nmc@ukr.netТел./факс  (0382) 67-43-33, 67-54-44

вул. Інститутська,10,  м. Хмельницький, 29016


від «21 » березня  2022р.   № 01-38/78

На № ____________ від ______________


Щодо  організації  виховної роботи 

 в ЗП(ПТ)О на період дії 

воєнного стану


Шановні колеги!

 У зв’язку із введенням воєнного стану в Україні освітній процес здійснюється в дистанційній формі. Важливим є забезпечення захисту учасників освітнього процесу та їх поінформованості щодо дій у зоні можливої екстреної ситуації.

Під час організації освітнього процесу рекомендуємо звертатись до таких документів:

  • Указ Президента України «Про загальнонаціональну хвилину мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України» від 16.03.2022 № 143/2022

  • Лист МОН від 06.03.2022 р. № 1/3371-22 «Про організацію освітнього процесу»

  • Лист Департаменту освіти, науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА від 09.03.2022 р. № 379-41/2022 «Про організацію освітнього процесу в закладах професійної (професійно-технічної) освіти»

Рекомендуємо використовувати оновлений  довідник  «У разі надзвичайної ситуації або війни», в якому зібрані поради, як захистити себе в кризовій ситуації (https://dovidka.info/) та сайт «Освіторія» (https://osvitoria.media/news/robota-zakladiv-osvity-pid-chas-voyennogo-stanu-roz-yasnennya-mon/).

Хочемо зазначити про важливість орієнтування здобувачів освіти на офіційні повідомлення державних органів влади України, Нацполіції, РНБО, Міноборони, місцевих органів влади та не ігнорувати рекомендації:

Задля організації змістовного дозвілля здобувачів освіти рекомендуємо використовувати  інформаційній ресурси:

У зв’язку з війною, що веде Російська Федерація проти України, учні залишають свої домівки в пошуках безпечних місць, в т.ч. за кордоном. Перебуваючи у відчаї і паніці, оперативно виїжджаючи за межі рідного міста, саме в такому стані і в такий період часто можна стати жертвами торгівлі людьми.Торгівля людьми – це форма сучасного рабства та порушення прав людини для отримання прибутку через контроль та експлуатацію інших людей. З метою попередження потрапляння учнів у випадки торгівлі людьми рекомендуємо використовувати інформаційні ресурси:

Актуальною є співпраця класних керівників з батьківською громадськістю щодо психологічної підтримки здобувачів освіти.

Крім того в Україні поновили навчальний процес заклади й центри позашкільної освіти.

Так, для учнів  різного віку організовують заняття Український державний центр національно-патріотичного виховання, краєзнавства та туризму учнівської молоді, Національний центр «Мала академія наук України», Національний еколого-натуралістичний центр, Український державний центр позашкільної освіти у співпраці з обласними, міськими, районними закладами позашкілля.

Наразі долучитися до занять може будь-який  учень, незалежно від того, чи займається він  в закладі позашкільної освіти. Всі заняття будуть знаходитися у вільному доступі.

Розклад занять та інформацію про доступ до відповідних ресурсів (відеоматеріалів, онлайн-занять, презентацій тощо) розміщено на сайтах відповідних державних центрів.

Із розкладом тиждень можна ознайомитися на сайтах центрів:

У цей непростий час важливо надихнути учнів: 2 креативні варіанти і 1 невід’ємний.

Розповідайте учням про героїв сучасності. ЗСУ, волонтери, звичайні люди, які роблять неможливе — розповідайте ці історії учням. Надихати можна і героїчною історією українського народу. Шукайте героїв та героїнь як у фольклорі, так і в сучасних реаліях. Легенди про вкрадений танк та збитий банкою помідорів дрон це просто must have.

Зверніться до творчості Тараса Шевченка. Зараз він як ніколи актуальний. І акцентуйте, що «на оновленій землі врага не буде супостата» і «поборемо». Бо це правда.

І головне — показуйте власний приклад. Педагог у цій ситуації — найкраща опора для учня. Вірте в ЗСУ та перемогу. Бо все буде Україна!



Директор НМЦ ПТО ПК                                            Людмила ШЕВЧУК


Немає коментарів:

Дописати коментар