вівторок, 19 квітня 2022 р.

 ЕЛЕКТРОННА ПОШТА

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ,НАУКИ,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ
ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ

ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ



Від 09 березня 2022 року № 379-41/2022


Керівникам закладів професійної

(професійно-технічної) освіти

Про організацію освітнього процесу в закладах професійної 

(професійно-технічної) освіти 

Шановні колеги!

Відповідно до Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 в Україні введено правовий режим воєнного стану строком на 30 діб.

Листом Міністерства освіти і науки України від 25.02.2022 № 1/3276-22 було рекомендовано припинити освітній процес в усіх закладах освіти та оголосити канікули на два тижні.

Відповідно до листа Міністерства освіти і науки України від 07.03.2022 № 1/3377-22 пропонуємовідновити з 14 березня 2022 року освітній процес у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (далі – заклади П(ПТ)О). Керівникам закладів П(ПТ)О рекомендуємо видати наказ про організацію роботи очолюваних Вами закладів на період правового режиму воєнного стану. У такому наказі визначити режим та графік роботи як педагогічних, так і інших працівників закладу із запровадженням змішаного або дистанційного режиму роботи.

Участь у волонтерській діяльності, організація робіт за дорученням військових адміністрації не повинна заважати освітньому процесу.

Пріоритетом для всіх нас є забезпечення максимально можливої безпеки кожної дитини, кожного працівника системи освіти. У зв’язку з тим, що в частині регіонів України зберігається реальна загроза для життя та здоров’я мирних мешканців, а в більшості регіонів по кілька разів на день оголошується повітряна тривога, рекомендуємо організовувати роботу закладів ПТО залежно від конкретної ситуації. Наразі, у закладах освіти Хмельницької області організація освітнього процесу може бути організована за дистанційною або змішаною формами навчання, за індивідуальним графіком для здобувачів освіти.

Відповідно до статті 27 Закону України «Про професійну (професійно-технічну) освіту», навчальний час здобувача освіти визначається обліковими одиницями часу, передбаченого для виконання освітніх програм професійної (професійно-технічної) освіти, а саме навчальний рік, тривалість якого не перевищує 40 навчальних тижнів, тривалість кожного з яких не перевищує 36 академічних годин.

Закінчення 2021/2022 навчального року для здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти має відбутися не пізніше 1 липня 2022 року.

У разі можливості, для організації освітнього процесу рекомендуємо:

Виконання теоретичної частини освітньої програми організувати з використанням технологій дистанційного навчання, що не передбачає відвідування закладів освіти її здобувачами та педагогічними працівниками. 

Для проведення практичної частини (виробничого навчання та виробничої практики) задіяти навчальні майстерні, лабораторії, полігони, місця відведені для проходження практики на підприємствах.

У разі, якщо виробничу практику здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти неможливо організувати у звичайному режимі, створити можливість її проходження з використання технологій дистанційного навчання. 

Практичну частину підготовки, яку неможливо виконати, перенести на період після закінчення правового режиму воєнного стану.

Для учнів першого-другого курсу можливе перенесення годин теоретичного та практичного навчання  на наступний навчальний рік.

Алгоритм роботи:

  1. прийняти рішення щодо використання технологій дистанційного навчання в освітньому процесі закладу П(ПТ)О на період воєнного стану;

  2. визначити перелік предметів, тем навчальних програм, видів навчальних занять для проведення із використанням технологій дистанційного навчання;

  3. визначити перелік веб-ресурсів, необхідних для забезпечення дистанційного навчання;

  4. внести відповідні зміни до робочих навчальних планів;

  5. на період дії воєнного стану розробити та затвердити розклад уроків відповідно до визначеного переліку (тижневе навантаження не більше 36 годин);

  6. фіксувати виконання навчальних програм у журналах теоретичного та практичного навчання, у т.ч. електронних.

Державна кваліфікаційна атестація

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про професійну (професійнотехнічну) освіту» випускнику закладу професійної (професійно-технічної) освіти, який успішно пройшов кваліфікаційну атестацію, присвоюється освітньокваліфікаційний рівень «кваліфікований робітник» з набутої професії відповідного розряду (категорії).

Закладам П(ПТ)О, у яких відповідно до робочих навчальних планів заплановано випуск здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти під час дії правового режиму воєнного стану, рекомендуємо організувати проведення державної кваліфікаційної атестації у дистанційному форматі та завершити освітній процес у таких навчальних групах вчасно, у визначені терміни.

У разі, якщо виробничу практику здобувачів професійної  (професійно-технічної) освіти неможливо організувати дистанційно, а термін навчання завершується, пропонуємо здійснити оцінювання результатів виробничої практики із врахуванням результатів виробничого навчання та проміжним оцінюванням роботодавцями рівня кваліфікації випускників закладів П(ПТ)О. Висновки державної кваліфікаційної комісії затверджуються відповідним протоколом, що є підставою для видачі документів державного зразка.

Звертаємо увагу, що в разі неможливості організації освітнього процесу у зв’язку з воєнними діями на території, де розташований заклад П(ПТ)О, пропонуємо розглянути можливість прикріплення для продовження (завершення) навчання здобувачами освіти до закладів П(ПТ)О, які продовжуватимуть свою діяльність. Питання такого прикріплення має бути вирішено і координуватися закладами П(ПТ)О в індивідуальному порядку за погодженням з відповідними органами управління освітою.

Про прийняте рішення щодо організації освітнього процесу у вввірених Вам закладах просимо про інформувати Департамент до 12 год 14 березня 2022 року листом на електронну пошту: hmeln_pto@gmail.com

Наказ начальника обласної військової адміністрації Сергій ГАМАЛІЯ «Про організацію освітнього процесу в закладах освіти Хмельницької області» буде надіслано додатково.



C:\Users\Feron\Desktop\Безымянный.jpg

Директор Департаменту                               Дарія БАСЮК





Фіярська С

764851


Немає коментарів:

Дописати коментар